dimecres, 24 de novembre del 2010

EL LLENGUATGE AUDIOVISUAL

L’objectiu de l’escola és ensenyar a llegir i escriure, per poder-nos expressar a la societat, però hi ha un altre llenguatge que s’utilitza igual o més i que no se li dedica tantes hores a les escoles que és el llenguatge audiovisual.

El llenguatge audiovisual és aquell que expressa les experiències a partir de les emocions.

Hi ha dos tipus de vídeos:

1- vídeo lliçons: es un vídeo de conceptes, i com nosaltres en basem més en les emocions, quant ens pregunten alguna data, no ens en recordem.

Edu3.cat

2- vídeo motivadors: son aquells vídeos que es basen en les emocions, i s’han de visualitzar en grup perquè l’aprenentatge és col•lectiu. És important la música.

Edu3.cat

CONCEPTUALITZACIÓ DE LA NATURALESA DE L'APRENENTATGE AMB L'ORDINADOR

Charles Crook planteja 4 models d'´ús dels ordinadors en forma de metàfores que permeten ensenyar i ajudar a aprendre en el món educatiu.

1r model: metàfora turorial ( l'ordinador com a tutor): interacció de l'alumne - professor ( que és l'ordinador).
Per exemple: edu365.cat, el prezi, etc.

2n model: metàfora de la construcció (l'ordinador com a alumne): segons Papert i Piaget, és l'alumne que ensenya i que construeix la tasca que vol realitzar, per tant, el mateix alumne li va donant les intruccions a l'ordinador i això s'anomena micromon.
Per exemple: el programa Logo ( l'objecte és la tortuga), etc.
Aquest model es basa en processos de descoberta, el nen descobreix, inventa i construeix, mentre que el mestre passa a segon pla.
A partir d'això apareix els processos d'una deescoberta guiada, on el mestre segueix el procés de treball del nen, i quan ho considera oportú, li plantja preguntes al nen.
Per exemple: MIT, Scratch, etc.

3r model: la metàfora del laboratori (l'odinador com a simulador): seguiex el mateix model que Papert amb els micromons, però en aquest cas ñ'usuari es veu més limitat.
Per exemple: Grayon Physics, La doctora xinxeta, etc.
L'usuari interactua amb l'ordinador dibuixant objectes que seguiran un moviment natural seguint la llei de la gravetat.

4rt model: la metàfora de la caixa d'eines (l'odinador com a eina): és la més habitual en les escoles. L'ús de l'ordinador com a complement alhora de treballar.
BLOC de TIC- TAC
Potencionalitats de les TIC:
- aporten instruments de treball intel·lectual i de construcció compartida de coneixements (informació, gràfics, etc.)
- permeten apendre la comunicació associada a la xarxa (converses, debats, etc.)
- amppli camp d'experimentació sensorial i d'aprenentatge de noves formes estètiques i expressives (fotografia digital, el vdeoart, etc.)

A l'àmbit educatiu:
Les TIC han de ser un motor d'innovació i de Renovació Pedagògica.

dimecres, 10 de novembre del 2010

FLUXOGRAMES

Els fluxgrames: és una eina que serveix per representar un procés encaminat a ser resolt. Els fluxgrames són instructors, i és basen en contestar amb un Si o No.

En aquest programa es fa servir l’hemisferi esquerre , aquell que es centra en el càlcul, l’aprenentatge, tot allò intel•lectual.
Com a futurs mestres és una eina molt assequible per a les nostres necessitats. Es pot utilitzar, per treballar els mitjans de comunicació, al moment que entre un treballador nou, etc.

Es poden utilitzar diferents programes, nosaltres farem servir Gliffy.
S’utilitzen bàsicament tres figures, encara que e poden utilitzar moltes més, el rectangle rodo és l’inici i final del procés, el rectangle passos que s’han de fer o acciona a fer i el quadrat girat és decisions a prendre.